Pismeni zadaci

Prvi zadaci iz verovatnoće

Prvi zadaci iz verovatnoće

Osnovni nivo

Primer: Hotel ima 2 sobe koje imaju pogled na plažu a 4 sa pogledom na sportske terene. Kada se prijavljuješ na recepciju, kolika je verovatnoća da ćeš uzeti sobu sa pogledom na plažu?

Rešenje:

 • Broj soba sa pogledom na plažu: 2
 • Ukupan broj soba: 6
 • Verovatnoća da ćeš dobiti sobu sa pogledom na plažu: 2/6=1/3

Probaj da rešiš samostalno sledeće zadatke:

 1. Učenici šestog razreda imaju nastavu u 2 učionice koje su okrenute ka severu i 3 koje su okrenute ka jugu. Kolika je šansa da ćeš sledeće godine biti u učionici koja je okrenuta ka severu?
 2. Ana je menadžer restorana koji zapošljava nove radnike i to 6 konobara i 6 kuvara. Kolika je verovatnoća da je prvi kandidat konkurisao za posao konobara?
 3. Tijana je od sestre dobila CD sa muzikom na kojoj su 4 pesme od Riblje Čorbe i 1 pesma Zdravka Čolića. Ako njen muzički uređaj reprodukuje pesme slučajnim redosledom, kolika je verovatnoća da će prva pesma biti pesma Zdravka Čolića?
 4. Ivana je stavila tegle na radni sto u kuhinji: 2 tegle sa paprikom i 3 tegle sa krastavcima. Njena ćerka je slučajno oborila jednu teglu koja je pala na pod. Kolika je verovatnoća da je oborena tegla s krastavcima?
 5. Nataša se prijavljuje u hotel koji ima slobodne 3 sobe s pogledom na jezero i 1 s pogledom na planinu. Kolika je verovatnoća da će dobiti sobu s pogledom na jezero?
 6. Biljana ima 3 karte za pozorište i 9 karata za bioskop u torbi. Ako ne gledajući izvlači jednu kartu, kolika je verovatnoća da će izvući kartu za pozorište?
 7. Aco ima ribnjak iz kojeg ribom snabdeva 3 supermarketa i 9 restorana. Ako je neko pozvao da otkaže porudžbinu, kolika je verovatnoća da je poziv bio iz restorana?
 8. Zoran u istoj fioci ima 5 pari čarapa crne boje i 5 pari teget boje. Ako čarape uzima ne gledajući, kolika je verovatnoća da će izvući crne čarape?
 9. Ivana ulazi u čamac u kojem su 3 muškarca i 2 žene. Kolika je verovatnoća da će sesti pored muškarca?
 10. Biljana je za put spakovala 4 sendviča sa piletinom i 2 sa tunjevinom. Kolika je verovatnoća da će prvi sendvič koji izvuče biti sa piletinom?
Vi ste ovde: Home Kvizovi znanja Matematika Za 5. razred Prvi zadaci iz verovatnoće