Pismeni zadaci

SPo5KŽII_208

Moja škola nekad i sad

ocena odličan 5„Andrijana, vreme je za polazak u školu!“ Mama me je tim rečima pozvala da pođem u svoju prvu školsku avanturu – u prvi razred. Bila sam radosna što ću videti školu i sve učionice u njoj. Srećna sam bila i zbog novih drugova i učiteljice koja će mi zameniti vaspitačicu.

Škola je velika, sa dosta prozora iz kojih vire dečje glave, kao ptice iz gnezda. Sve je kao u košnici. Deca neprekidno pričaju i smeju se, dok hladni vetar snažno klati, već, dotrajale i stare prozore, koji škripeći govore o starosti škole. Na starim zidovima vide se tragovi dečijih vragolija: tu su razni crteži – grafiti, tu su i srca zaljubljenih, starih i novih simpatija... Sve te slike i sve te reči, otkrivaju zanimljivosti i tajne ove škole. Danas više nije tako. Kao što se svi menjamo, tako je i moja škola promenila izgled. Ja više nisam u prvom razredu, a ni moja škola nije kao što je bila. Sve one „slike“ na zidovima i svu onu „prošlost“ obrisala je četka vrednih radnika koji su novim bojama ofarbali moju školu. Nema više ni starih, rasklimanih prozora. Sada je naša škola lepa, čista i blistava. Mi, učenici, trudimo se da je ulepšamo svojim znanjem i mladošću. Sada imena svojih simpatija pišemo na ceduljicama, a ne po zidovima škole. Čuvamo je od uništavanja, jer je mnogo dobar osećaj dolaziti u lepu i blistavu školu i biti deo njenog trajanja.

Ipak, svi ćemo pamtiti našu „staru“ školu i nosićemo je u svojim srcima i sećanjima, kao nešto dragoceno, kao nešto prvo...

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 5. razred Škola kakvu zamišljam i želim SPo5KŽII_208