Pismeni zadaci

SPo5GMI_301

Kad su igračke oživele

ocena vrlo dobar četiriVeče je. Veliki zidni sat otkucava dvanaest sati. Tačno je ponoć, a ja sam budna. Pošto nisam mogla da zaspim, rešila sam da odem do sobe u kojoj se nalazio veliki drveni orman pun knjiga. Iz sobe su se čuli neki zvuci. Šta je to bilo, nisam znala.

Odlučila sam da uđem jer sam znala da tamo ne može biti nikog, svi spavaju. Odškrinula sam vrata i ugledala neku senku na zidu. Razmišljala sam da li da uđem ili da se vratim u krevet. Ipak je moja znatiželja prevladala strah koji mi je ušao u kosti. Hrabro sam zakoračila u sobu. A tamo, bezbroj malih vila čita moje omiljene knjige! I u tom delu sobe ne čuje se ništa, tišina prekriva sve.

Odjednom, naiđe ogromni krilati, strašni, zeleni zmaj. Istog trena sve se vile razbežaše, kao zečevi od lovca, i pobegoše u orman. Od njih ostade samo sjajni zvezdani prah. Zmaj kao od šale dunu vatru na knjige i plamen se proširi. Nisam to više mogla da gledam, bilo je to tako oholo i sebično. Osetila sam da treba da zaštitim svoje knjige. Uzela sam sablju koju su mi doturile vile. Govorile su previše tiho, ali sam po izrazu njihovog lica shvatila da mi poručuju da je sada sve u mojim rukama. Sa sabljom u rukama, tužna zbog nepravde prema vilama, krenula sam ka zmaju. Nije bio mnogo veći od mene, ali je ipak izazivao veliki strah i jezu. Imao je ogromne zube, bljuvao je vatru i širio plamen. I baš tog trenutka dobila sam neku neverovatnu snagu i najjačim zamahom ruke udarila sam zmaja sabljom pravo u grudi. Zmaj je istog trena pao, a iz njega su, na moje iznenađenje, pokuljali vuna i stiropor, a ne krv. Shvatila sam da sam u stvari presekla plišanu igračku, a ne stomak pravog zmaja. Primetila sam da su i vile samo igračke koje su nekim čudom oživele. Soba sa velikim drvenim ormanom bila je zapravo njihov dom. Noću bi im čarobna moć zvezda darivala život. Iako nisu bile prava živa bića, lepo su mi se zahvalile i pozvale da svake noći dolazim kod njih. Naravno, na to sam pristala i sa njima sam ostala prijatelj.

Treba verovati u nešto nestvarno, kao što sam verovala i ja, i zauzvrat ćete dobiti prelepu pustolovinu i prijatelje za ceo život.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 5. razred Bajke i ctani likovi SPo5GMI_301