Pismeni zadaci

SPo5SPI_231

Na krilima zmaja

ocena odličan petProbudio me zračak sunčeve sreće. Ustala sam, obukla se i pogledala kroz prozor. Vetar se jurio sa granama drveća. Pčelice su igrale po šarenim cvetićima, a razdragane ptice lepršale po plavom ćilimu.

Otišla sam po ranac za izlet i polako krenula u obližnju šumu. U njoj se nalazi neka stara pećina. Dok sam šetala, pored mene su protrčala dva jelena. Posmatrala sam bubamare kako izvode svoj čudesni ples. Napokon sam stigla do stare pećine, u kojoj kako legenda kaže, živi veliki ljubičasti zmaj. Ušla sam u pećinu. Očarali su me pećinski ukrasi. Prateći lepotu neobičnih ukrasa, sve dublje sam zalazila u nju. Tišinu je prekinuo čudan krik. Bojažljivo sam se okrenula kada se iz mraka začuo glas: "Ko si ti?" , pitala. Pitala sam "A ko si ti?" Pećina se zatresla kada se ispred mene pojavio veliki ljubičasti zmaj. Imao je mio pogled, dobru dušu i malo hrapavu kožu. Rekao je da će mi ispuniti jednu želju, jer ga već godinama niko nije posetio. Poželela sam da letim na njegovim velikim krilima. Dok sam letela na krilima zmaja, videla sam ceo grad. Ljudi su bili mali kao mravi. Crveni krovovi ličili su na bubamare, a kišobrani na pečurke. Leteli smo i iznad okeana. Upoznala sam najvećeg delfina po imenu Delfi. Kući smo krenuli kada se plava mesečina spustila na grad. Zvezde su osvetljavale grad, a žuti mesec nam je pevao uspavanku.

Ovo je bila jedna nezaboravna avantura. I opet bih letela na krilima zmaja, molila bih Sunce da se smeje, oblak da pusti suzu da preletim ispod mosta duginih boja.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 5. razred Bajke i ctani likovi SPo5SPI_231