Pismeni zadaci

SPo6NSII_293

Ekskurzija V-VI

Bio je petak, petnaesti maj. Peti i šesti razredi su išli na ekskurziju u Šabac, Tršić, Manastir Tronošu i Banju Koviljaču. Svi smo bili uzbuđeni pred polazak. Kada smo krenuli svima je bilo lakše.

Autobus nam se najviše svideo zato što je bio klimatizovan, a i zato što je bio mnogo udoban za putovanje. Bilo nas je mnogo. Nastavnici su se menjali na sedištima zato što nije bilo mesta za sve. Neki nastavnici su sedeli, a neki obilazili učenike. Kada smo stigli u Šabac, stali smo ispred muzeja. Naš vodič nas je vodio na sprat muzeja. Tamo je bio čovek koji nas je čekao. Onda nam je pričao o raznim ličnostima. Iza njega je stajala jedna ogromna slika sa poznatim ličnostima. Bili su tu Vuk Stefanović Karadžić, Jovan Cvijić... Kada je čovek završio govor, krenuli smo u razgledanje muzeja. Neki su fotografisali, a neki samo posmatrali. Kada smo sve završili u muzeju, pošli smo u Tršić. Putovali smo oko pola sata. Čim smo došli u Tršić, dobili smo karte i posetili Vukovu kuću i pomoćne objekte. U Vukovoj kući bile su dve prostorije. Jedna je gde je Vuk spavao, a druga u kojoj je on radio. U sobi gde je spavao na stolu bila je jedna ogromna sveska u koju su se svi potpisali. Kada smo izašli iz Vukove kuće, posetili smo pomoćne objekte. U jednom objektu bila je stolica sa 3 noge, zvana tronožac. U drugom objektu je bila prostorija zvana mladenačka soba, a u trećem objektu je bilo Vukovo oruđe za rad. U Tršiću, na svakih 10 metara bila je po jedna Vukova izreka i pored mali potočić koji samo žubori i teče. Imali smo vremena i da se igramo i da se prošetamo. Kada smo se izigrali, putovali smo u manastir Tronošu. Tamo je bilo jako lepo. Posetili smo i česmu DEVET JUGOVIĆA. Oni su je sagradili jer su mislili da je ta voda lekovita. Zatim smo išli u Banju Koviljaču. Tu smo imali puno vremena za igranje. Igrali smo odbojku. Neki su šetali, a neki su sedeli. Kada nam je odbojka dosadila, vijali smo vevericu, ali nam je pobegla.

Kada smo već bili u Novom Sadu svi smo rekli da može i sutra ovakva ista ekskurzija, na istom mestu i u isto vreme. Pošto smo stigli u Sirig, svi smo pošli kući jer smo bili oznojani i žurili smo pod tuš.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 6. razred Ekskurzije SPo6NSII_293