Pismeni zadaci

SPo6BGII_501

Svinjska posla

ocena odličan petBilo je leto. Desilo se to pre pet - šest godina, možda i više. Bio je jedan od toplih dana, mada je dan pre toga padala kiša i bilo je blata. Sećam se vrlo dobro. Mama je skuvala kafu za nju, tatu, nanu i dedu. Kada je kafa bila gotova, otišli su na terasu da je mirno popiju.

Napolju su bile puštene svinje, i ja sam dobila to “zadovoljstvo” da ih pričuvam dok oni popiju kafu. Samo je trebalo da pazim da ne riju i da ne odu u blato da se valjaju, ali meni je i to bilo teško. Imali smo tada jednu krmaču, zvanu Cveta, i par prasića.

Krmača mi je zadala probleme. Ja sam se igrala sa sestrom u dvorištu, kada je Cveta otišla u blato da se kupa. Povela je svu svoju milu dečicu. Ona je stajala sa strane i ohrabrivala ih, dok su oni u koloni ulazili pravo u blato. Ponosno ih je gledala neko vreme, a potom je i sama ušla. Zadovoljno su vrteli repićima i izgledalo je kao da uživaju dok je blato prštalo na sve strane. Bilo mi je žao da ih prekidam, ali su mama i tata počeli da viču. Krenula sam da ih rasteram noseći štap u ruci. Prasići su se odmah razbežali, ali Cveta je ostala, jer me se očigledno nije plašila. Nisam htela da je udarim jako kako bi to deda uradio, jer ja sam borac za prava životinja, pa sam je samo gurkala štapom, nadajući se da će je to iznervirati, i da će otići. Želja mi se ispunila. Ona je ustala polako na noge lagane i istresla sa sebe ostatke blata koji su pogodili baš mene. I dok sam tamo stajala sva zaprepašćena, svi su se smejali. Mama, tata, nana, deda, pa čak je izgledalo kao da mi se i prasići rugaju. Meni to nije bilo smešno.

I kao za kraj cele ove komedije - počela sam da plačem, na šta je publika odgovorila još glasnijim smehom. I eto, od tad više ne čuvam svinje.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 6. razred Događaj koji se dugo prepričavao SPo6BGII_501