Pismeni zadaci

SPo6NSII_062

Iduć' uči, u vekove gleda

ocena odličan 5Pisati o genijalnom, samoukom Vuku Stefanoviću Karadžiću, rodonačelniku srpske pismenosti, izuzetno je teško.Pokušaću da iz ugla učenika osmog razreda osnovne škole opišem Vukove ogromne naporne za opismenjavanje Srba.

Plemeniti, samouki Vuk je shvatio da se mesto u svetu obezbeđuje poznavanjem i negovanjem svog jezika i pisma. Rođen u porodici u kojoj su deca umirala, u vremenu teškom i burnom, pisanje i čitanje uči od rođaka, jedinog pismenog čoveka u selu, da bi na kraju postao počasni doktor nauka. Mladost je proveo živeći pod turskim tiranima, što je u njemu razvilo slobodarske ideje. Već tada, kao jedan od retkih pismenih ljudi, uviđa koliko je pisana reč značajna za ponos i dostojanstvo jednog naroda. Zahvaljujući Vuku, narodni jezik je uveden u srpsku književnost. Biografija ovog genijalca, kome je čak jedno vreme bilo zabranjeno da štampa knjige u svojoj zemlji, govori nam da svaki veliki rad i odricanje moraju dati rezultate.Njegov poklon, srpsku ćirilicu, počeo sam da učim sa pet godina. I danas,upravo zbog Vuka, radije upotrebljavam ovo pismo. Moji roditelji, baka i deka takođe pišu ćirilicu, a tata mi često objašnjava da ćirilicu treba čuvati i poštovati. Svedoci smo da je danas mnogo više u upotrebi latanično pismo i Vuk bi verovatno bio neizmerno tužan kada bi video kako se srpski narod ponaša prema svom pismu.

Interesantno je da je Vuk ćirilicu upravo negovao i usavršio u inostranstvu, gde je jedino pismo bilo latinica. I zato, zbog srpskog prosvetitelja Vuka, srpska ćirilica je vekovima delila sudbinu svog naroda. Ona zaslužuje naše poštovanje, i naš ogroman napor da je sačuvamo.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 6. razred O tebi želim da pišem SPo6NSII_062