Pismeni zadaci

SPo6BGII_421

Ulica mog detinjstva

ocena odličan petGde počinje moj kraj i moja ulica? U visokim krošnjama koje sam posmatrala iz dečijih kolica, već tada sam mahala lišću koje treperi. Tu gde sam prvi put pala i odrala kolena i dlanove, prvi put počupala cveće sa korenjem, odnela mami i dobila grdnju i od mame i ljutih komšija.

Moja ulica je mesto gde sam napravila prve korake, upoznala prve drugare, prvi put se posvađala, potukla, sakrila. Topla i kratka ulica, ljudirazličitih osobina i navika; nekih manje, nekih više dragih ali meni bliskih. To je ulica u kojoj se prave radne akcije, zajednički kosi trava, čisti sneg, skuplja lišće, peče paprika. U letnjim mesecima mame ispijaju kafe, ogovaraju prolaznike, razmenjuju recepte, a mi igramo žmurke, igramo se loptom, ili, jednostavno, lenčarimo ispod centralne svetiljke kao što su radili i naši roditelji. Razlika je jedino u tome što mojoj generaciji društvo pravi, već ostareli ulični ljubimac, keruša Mrvica, koju svi volimo i hranimo i kojoj svake godine pravimo kuću za njen okot. Ona nam uzvraća nesebičnom ljubavlju prema svima nama. Ona čak poznaje i mačke iz drugih ulica i njih ne dira.

Volim moju ulicu. Kada se vraćam, ona pruža ruke i grli me. Poznati ćoškovi, moja skrovišta sve je to moje i meni pripada. Gde god me život odvede, deo mog srca će ostati u mojoj maloj ulici.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 6. razred Letovanja, zimovanja, planine, reke, sela SPo6BGII_421