Pismeni zadaci

SPo7NSIV_052

Kad se tikva pokondiri

ocena odličan petLik Feme u delu „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića predstavlja sinonim za snobizam, pokondirenost i težnju ka noblesu po svaku cenu. Osobine ovog lika i danas prepoznajemo svuda oko nas, možda više nego pre. Fema je neuka, neugledna i prosta žena. Želje za višom klasom, uglednim društvom i bogatim svetom potpuno su je okupirale. Ona se odriče svog porekla i dotadašnjeg života.

Današnje Feme su mnogo mlađe nego nekadašnje i svoje ciljeve postavljaju mnogo ranije, još u doba mladalaštva. Posmatrajući popularne javne ličnosti u medijima, one imitiraju njihovo ponašanje. To ponašanje je uglavnom pogrešno i u suprotnosti sa onim što jesu. Kao i Fema, one posebnu važnost daju spoljašnjem izgledu i posvaku cenu žele da se domognu skupocenih stvari. Pri tome su veoma lakome, sebične i gramzive.

Savremene Feme žele da izgledaju manekenski. Zbog toga izgladnjuju sebe i nepotrebno se podvrgavaju raznim estetskim operacijama. Oponašajući novopečene bogataše, današnje „muške Feme“ streme ka skupim stvarima koje su simbol prestiža. Pri tome lažu, hvale se i ponižavaju druge. Kao što Sterija piše, tako su i naše Feme uobražene, arogantne i stalno skreću pažnju na sebe. U želji da budu glavni „ likovi „ u društvu, oni postaju predmet satire i društvo ih ne ceni. Ponižavajući i omalovažavajući sve oko sebe, gube svoje najbliže prijatelje. Na kraju, poput Sterijine Feme, umesto uspeha doživljavaju krah, neuspeh i poniženje.

Feme su večni likovi, ali naspram njih svako vreme ima Evicu i Vasilija. Suprotno Femi ovi likovi su srećni, zadovoljni sobom i znaju za svoje mesto na društvenoj lestvici.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 7. razred Najzanimljiviji junak iz pročitane lektire SPo7NSIV_052