Pismeni zadaci

SPo8BGII_034

Knjiga za čitanje i maštanje

ocena odličan petVolim da čitam u slobodno vreme. Čitam sve, od komedija do krimića. Moja omiljena knjiga je „Sumrak”. Nisam je ispustila iz ruke dok je nisam pročitala. Uživela sam se u radnju i poželela da sam deo te priče, da se nađem u kišnom Forksu sa porodicom Kalen. Sva dešavanja sam preživljavala sa njima, a to što su vampiri delovalo mi je kao realnost.

U knjizi su predstavljeni drugačije od slike koju inače imamo o njima. Veoma su posesivni, brzopleti, više nego dobri, brižni, inteligentni, iskreni, zaštitnički nastrojeni i natprirodno lepi čemu doprinosi belina njihove kože. Njihovo telo je bilo ledeno i čvrsto poput kamena baš kao i njihova osećanja koja su često prikrivali prezirom. Međutim, toliko su odlučni u svemu što rade da me je to fasciniralo. Sve ove osobine su najviše izražene kroz glavnu junakinju Beli koja uopšte nije bila vampir, već obična smrtnica. Najznačajnije u knjizi je ljubav glavnih junaka Bele i Edvarda. Nije to klasična ljubavna priča, nema romantike, niti patetike, samo surove realnosti. Prikazane su loše strane ljubavi, ali i način da se sve može prebroditi. Nijedna prepreka za njih dvoje nije nepremostiva. Snagom svojih osećanja rešavaju probleme, kriju ono što ne sme da se sazna, izbegavaju smrt, za koju su u pojedinim trenucima mislili da je neizbežna. Nije im bilo teško da urade ono što inače ni u najluđem snu ne bi pomislili. Jedno za drugo su uradili sve. U svemu što rade su istrajni svojeglavi i ne shvataju kakve to posledice može da ima. Razlika u godinama, koja se na prvi pogled ne može primetiti, im ne smeta. Edvardu ne smeta što je besmrtan i što će imati sedamnaest godina večno, a Bela će stariti. Beli se to nije svidelo, htela je da ostane sa njim zauvek i bila je spremna da se preobrati i postane jedna od njih.

Dok sam čitala knjigu sve mi je izgledalo lako, moguće i izvodljivo. Verovatno sve i jeste moguće samo treba naći nešto u šta verujete i što će vas voditi kroz život.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 8. razred Knjiga za čitanje i maštanje SPo8BGII_034