Pismeni zadaci

SPo8BGI_461

Čitanje iz zabave

ocena odličan petČitanje iz zabave!? Da li ste pomislili: ''Kako da ne? Lektira!. Doooosadno!'' Ubeđeni ste da su sve knjige kao ta lektira u kojoj se govori zastarelim načinom kazivanja, a likovi su nam nestvarni i neopipljivi i ne možemo ni na koji način da osetimo ono što ono osećaju. Ali, postoje i druge knjige, zanimljive, neobične, sa kojima možemo da se povežemo i da čitanje pretvorimo u zabavno, korisno iskustvo koje ćemo poželeti da ponovimo.

U slobodno vreme ne čitam epske pesme ili narodne pripovetke – čitam ono što mi je interesantno. Moje omiljene knjige su ''Princezin dnevnik'' Megan Kebot. Kad sam umorna, kad bih na trenutak da se sklonim od svega, da se radujem, nasmejem, isplačem, njih uzmem u ruke. Za mene ništa nije bolji lek za svakodnevne probleme, nego kad utonem u ljubavnu priču Mije i Majkla. Mijina razmišljanja su najbolji izolator od ovog sveta, njeni doživljaji odmah mi podižu raspoloženje. Način na koji ih opisuje autorka – do detalja, ali ne dosadno, sa emocijama, ali ne glumi ludilo, realno, a ipak bajkovito taman koliko je potrebno da me knjiga uvuče u svoj virtuelni svet. I kao da postanem deo radnje, skoro mogu da vidim Lili i Miju pored sebe, čini mi se da Majkl stoji na vratima i da Klarisa posmatra sa prozora. A kad se to desi mogu da čitam i po nekoliko sati bez prestanka. Prepoznajem se u Mijinim mislima, stavovima, pogledu na svet, načinu na koji radi neke stvari. Danas sam ovde da vam govorim ono što iz iskustva znam – čitanje je čarobno. To je pravo uživanje iz koga se može mnogo naučiti. Osećaj da ste stvarno tamo, u toj priči fantastičan je i nezamenljiv.

Želim da i vi iskusite to osećanje, jer je tako dobro da je zaista šteta da ga propustite. Probajte! Družite se s knjigom i ubrzo ćete shvatiti - knjiga je najbolji prijatelj i biti u njenom društvu pravo je zadovoljstvo.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 8. razred Knjiga za čitanje i maštanje SPo8BGI_461