Pismeni zadaci

SPo8BGI_385

Volim te, moj lepi grade

ocena odličan pet,,Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je dosta postigao u životu.’’ Ovako je Dušan Radović opisao moj rodni grad.

Moj grad, neuništivog duha, često rušen i gažen i isto toliko uzdizan - još lepši i odvažniji. To je grad pozitivne energije i širokog srca. Otvoren za sve ljude i uvek spreman za nova poznanstva.

Obožavam da šetam mojim Beogradom koji me uvek oraspoloži i inspiriše. Šetnju najčešće počinjem idući Balkanskom ulicom. To je jedan od najstarijih delova grada u kome se spajaju duh istoka i zapada. Njen zaštitni znak - strma kaldrma, i dalje dominira nad elegantnim gromadnim građevinama koje je odnedavno okružuju. Dolazim do Terazija i slivam se u reku ljudi koji žure ka najpoznatijoj ulici u gradu Knez Mihailovoj.To je ulica sa najlepšim izlozima, interesantnim šetačima i veselim uličnim sviračima. Na njenom kraju smešten je najlepši ukras Beograda - Kalemegdan, odakle se pruža predivan pogled na Ušće - mesto gde se susreću Sava i Dunav, svedoci vremena i simboli neprolaznosti. Beograd je uvek bio inspiracija za mnoge umetnike i književnike. O njemu su pisali: Momo Kapor, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski i mnogi drugi. Skadarlija, Košutnjak, Avala, Vukov spomenik, Hram Sv. Save, Konak Knjeginje Ljubice... samo su neki od mnogobrojnih kulutno-istorijskih simbola kojima se ponose Beograd i Beograđani.

Upoznajući i otkrivajući svoj lepi grad, svakim danom volim ga sve više.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Osnovna Za 8. razred Ovo je moj svet SPo8BGI_385