Pismeni zadaci

SPsIKŽII_098

Prijateljstvo je najveće bogatstvo

ocena odličan petKada se kaže bogatstvo, ljudi odmah pomisle na novac, jer se njime sve može kupiti. Ali, postoji nešto što se novcem ne može kupiti, što se mora zaslužiti, a to je prijateljstvo.

Svi imamo prijatelje koji su uz nas samo u dobru, a u zlu nam odmah okrenu leđa... ali to nisu pravi prijatelji. Pravo prijateljstvo je kada je prijatelj uz nas i u dobru i u zlu, u sreći i u nesreći, kada znamo da se uvek možemo osloniti na njega i da nam nikada neće okrenuti leđa i izneveriti nas. Prijateljstvo je kao zvezda koja nebo krasi, koju moramo čuvati da se ne ugasi, jer ako se ugasi... ostajemo potpuno sami sa tugom u srcu i duši. Vreme sa sobom nosi sreću i nesreću, radost i bol, ali se uz pomoć pravih prijatelja sve lakše prebrodi i zaboravi. Veliko je bogatstvo imati puno prijatelja, ali onih prijatelja, koji su zaista pravi, koji su uvek tu za nas. Prijatelji su zaista kao zvezde koje sijaju, ali ako su prave, sijaće i iznutra, a neće imati samo spoljni sjaj.

Tužno je nemati prijatelja, jer onda nećemo imati sa kim da podelimo svoje velike i male tajne i sve ono što nas čini i srećnim i tužnim. Ako smo pravi prijatelji, onda moramo to i dokazati, moramo poštovati svoje prijatelje. Moramo im uzvratiti svu ljubav i razumevanje koje nam pružaju. Ako imamo prijatelje onda nikada nećemo biti sami, imaćemo na koga da se oslonimo. Nećemo se sami radovati, već ćemo svu radost podeliti sa njima i zajedno se radovati i sijati kao zvezde u noći.

Mnogo je važno imati pravog prijatelja, ali njega ne možemo kupiti već ga moramo zaslužiti, a kada ga zaslužimo moramo ga i negovati i brinuti o njemu kao o nečemu najlepšem i najsvetlijem u našim životima.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za I razred Prijateljstvo SPsIKŽII_098