Pismeni zadaci

SPsIKŽI_097

Veća je radost darivanja, nego primanja

ocena odličan petO, Sveti Oče Naš, saslušaj molbe čeda tvojih, saslušaj tihe vapaje i jecaje tvoje dece. Poslušaj, i čućeš kako nestaje ono sveto u svakom od njih. Poslušaj i saznaćeš da se polako gubi ono vere u nama što svakome velikodušno podari.

Kada shvatiš, ustani pa nam pokloni blagost tvog umirujućeg pogleda, uveri nas da vredi to što klečimo na ovoj hladnoj, rastresitoj zemlji i što poslednjim trzajima pokušavamo pobediti senke prošlosti i budućnosti. Uveri nas da vredi što se borimo protiv mračnih obrisa sebičnosti i straha koji nas pokoravaju sve više. Bdi nad nama, blagoslovi naše duše, stvori odaje hrabrosti i snage.

Pomozi nam, Plemeniti. Ti, koji si bezgrešan i večan, koji živiš i živećeš uvek i zauvek. Tebi, sva tvoja čeda, rasuta po ovom velikom svetu, zaklinju ti se na pokornost, iskrenost, poštovanje i poštenje. Zaklinjemo se na prave duhovne i prave ljudske vrednosti, na ono što su mnogi zaboravili. Zaborav i naša smrtnost teraju nas da previdimo ono što ne bismo smeli, da prećutimo ono što bi trebalo reći i da prekinemo ono što bi trebalo nastaviti. Stojimo kao bezvremene stvari koje nas okružuju. Stojimo u mestu kao kamenje i stene, kao niko i ništa. I još ne znam koliko ćemo stajati, valjda dok ne bude bilo jasno šta da očekujemo, a čemu da se nadamo, šta da tražimo, a čemu da težimo. Kako? Kuda? Prosvetli i utabaj staze kuda treba ići, jer bez tog svetla nećemo pronaći pravi put, samo ćemo nastaviti da lutamo, i tragamo… Izgubljeni i grešni, mi smo ipak samo ljudi, samo ćemo biti ono što jesmo, obični smrtnici, ali i smrtnici, koji imaju dušu, koji imaju deo Tebe u sebi. Treba samo malo zagrebati ispod površine i pronaći ga, kada se jednom otkrije ono što se krilo duboko u nama, znajte da ste ga osvojili zanavek.

Preobrazi sebične, pomozi onim nemoćnim, oduzmi onom ko ne deli i nauči ga da deli. Veća je radost darivanja, nego primanja. Ti to već znaš, ali nauči one koji ne znaju ili podseti one koji su zaboravili. Slušaćemo i učićemo. Pamtićemo i nećemo zaboraviti da je snaga povezanosti ono što nas vezuje i održava zajedno.

Hvala Tebi…

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za I razred Sveti Sava SPsIKŽI_097