Pismeni zadaci

SPsIBGIII_380

Hrabrost

ocena odličan petPlašim se da hodam po ivici. Plašim se visine i miševa. Plašim se zubara i buba.

Prebiram misli po svojoj glavi i pokušavam da pronađem taj trenutak kada sam nekada bila hrabra. Sve mi se čini da toga nije bilo. Upitam se zato hiljadu puta kako je moguće biti hrabar i šta to, u stvari, znači. Jednom sam čula da je neko rekao da je hrabrost samo posledica velikih strahova. Ako smo se veoma uplašili smrti, najhrabrije ćemo dopustiti da nam odrežu nogu. Izgleda da se u strahu, u važnim životnim trenucima, i najobičnijem čoveku rasplamsa iskra junaštva i da on tada izvršava dela o kojima nije ni sanjao. U svakom vremenu ima takvih ljudi, koji u teškim trenucima znaju kako da postupe, da se ne uplaše pred opasnošću, da se izbore da život nadvlada, da smrt ne odnese pobedu, čak da svoj život založe hrabro zarad nekog većeg dobra. Kad čovek izvrši smeo podvig, kojem se svi dive, onda je hrabar, ali samo uz uslov da je svestan plemenitosti i koristi cilja za koji se žrtvuje.

Da li je te ledene januarske noći moja majka bila svesna svoje plemenitosti, nisam sigurna, a da je njena hrabrost doprinela da jedna beba bude rođena u uslovima potpuno neprimerenim, u to sam sigurna. Kada se komšinica porodila, donevši na svet u ledenoj sobi majušnu devojčicu, moja majka joj je bila jedina uzadanica u prelomnim momentima za jedan novi život. Sećam se kako je prepričavala da je bebu nakon rođenja u kolima do bolnice udaljene 30 kilometara, privijala na svoje grudi, hrabreći je da izdrži. Da je to malo srce poruku shvatilo svedoci smo, jer imamo još jedno novo biće među nama. Znala sam da je ona samo dobro razumela da je hrabrost za nju značila samo odgovornost. I dok slušam razne priče o hrabrosti, dok živim sa hrabrima, pitam se hoće li me možda strah jednog dana navesti da učinim nešto hrabro?

Pokušaću da zatvorim sve svoje strahove u crvenu sobu, zalupiću jako vrata za sobom i neću se više osvrtati. Shvatiću tada... da, bila sam najplašljivija od svih i dok sam se prikazivala srčanom da bih druge ohrabrila, postala sam sama hrabra.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za I razred Osećanja SPsIBGIII_380