Pismeni zadaci

SPsIBGIII_509

Ljubi bližnjeg svoga i blagosiljaj one koji te kunu

ocena odličan petOno čemu svaki čovek svesno ili nesvesno teži za vreme trajanja svog života, koji mu je dat od Boga da ga iskoristi na najbolji mogući način, on najbolje pokazuje u odnosu prema drugima, bilo da su oni njegovi bližnji i njemu drage osobe ili njegovi neprijatelji – ljubomorni, zavisni, prkosni.

Da bi uspeo da se izbori sa svim problemima koje život kao dar od Boga sa sobom nosi, čovek mora biti pokretan nekom „višom silom“, ispunjen duhovnom lepotom, jedinom stvarnom i pravom na ovom svetu i mora imati osnovne i plemenite osobine: mora znati da voli, sluša, poštuje, da prašta. Jer jedino tako će i neko drugi moći da mu uzvrati iste emocije.  U svim teškoćama i patnjama koje ga u životu snađu, čovek ne sme zaboraviti da je na ovaj svet poslat sa nekim ciljem i da će isti napustiti tek onda kada taj cilj bude ispunjen, a dok se to ne desi , dok ne nađe pravi put, čovek treba da sledi i vodi se zapovestima Boga. Jer ako to zaboravi, ako zaboravi na svoje bližnje, one koje treba da voli i poštuje, izgubiće ih, skrenuće sa tog puta i više neće videti njegov smisao.

A gubitak drage osobe je najveća tragedija za čoveka – tada se javlja bol. patnja, tuga, usamljenost i njegov život se u potpunosti promeni kao kad ratnik u boju izgubi štit, tada je njemu ostavljen izbor hoće li se boriti bez štita i u sebi gajiti nadu da će ipak preživeti ili će se bezuslovno predati ne ispunivši svoj životni cilj.

Još više od svojih bližnjih treba da volimo one koji nam misle ili čine loše, jer ako njih privolimo k sebi, ako uspemo da ih svojom dobrotom, ljubavlju i pažnjom nateramo da razmisle o smislu i ulozi svojih postupaka, onda smo uspeli da ih u potpunosti ili bar malo promenimo nabolje.

Tada će nam, kao turistima, Bog kao vodič, pokazati dalje put na koji idemo spremni, voljeni i blagosloveni, jer sve se dešava sa razlogom, koji ćemo saznati ako to budemo zaslužili.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za I razred Osećanja SPsIBGIII_509