Pismeni zadaci

SPsIBGIII_379

Pamtim...

ocena vrlo dobar četiriPamtim svoje prve korake, pamtim svoj prvi rođendan, čak i pamtim svoju prvu vožnju kolima, kad je tata pokušao da prođe našim starim „Jugićem“ kroz šumu. Ali, najsrećniji dani moga života su bili kad sam provodio letnje raspuste sa babom i dedom u Čezavi.

Čezava je jedno divno mesto u okolini Lepenskog vira. To ime joj je moj deda dao kad su tamo napravili vikendicu, jer reka Čezava, koja protiče kroz to naselje, zna ponekada da iščezne.

Deda me je vodio do vrhova brda, plaža i komšija. Svuda smo mi šetali, uživali u mirisima prirode, brali divlje jagode i sakupljali listove za moj herbarijum.

Ponekad bismo naišli na zmiju, ali bismo je samo zaobišli ili štapovima jako lupali po zemlji da je uplašimo. Deda mi je uvek pričao: „Svako živo biće želi i treba da živi“, ali tek sada shvatam šta to znači.

Komšije su nam uvek pomagale, i mi njima uzvraćali. Sećam se baba Božice. Oni bi mi uvek spremila „taze“ proju i mladi, slani sir, pa donela da jedem. Imala je četiri krave. Svakog jutra bi se ona i moja baka dovikivale: „De si, sejo!“ Vikale bi jedna drugu po ceo dan.

Na žalost, svaka sreća ima svoj kraj. Moj deda se razboleo. Odveli su ga u bolnicu gde su ga zadržali mesec dana, pa ga pustili na kućno lečenje. Umro je nedlju dana kasnije. Moja majka i baka su bile pored njega i rekle mi da nije kukao, niti se žalio na bolove, nego kao pravi junak, nežno utonuo u večni san, držeći ruku svoje žene, moje bake.

Tog leta ptice nisu pevale u Čezavi, nismo naišli ni na jednu zmiju, niti jagodu. Kao da je samo Majka Priroda znala da je jedan veliki čovek umro. Lišće više nije imalo boju, reka nije žuborila, ni Sunce više nije bilo toplo. Čezava je bila, za mene, mrtva.

Sada ja nalazim život u njoj, ponovo, brat i ja radimo isto što smo radili sa dedom, ali ne iz tuge, već u čast našem pokojnom dedi. Dokazujemo da sećanje čini život i da je duša večna, jer se on uselio i postao deo Čezave.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za I razred Igra oblaka, vetra i Sunca SPsIBGIII_379