Pismeni zadaci

SPsIIBGI_321

Ekskurzija 

ocena odličan petEkskurzija je jedna o d omiljenih tema početkom svake školske godine. Opseda učenik e, profesore, roditelje . Biraju se destinacije, razmatraju ponude, prikupljaju saglasnosti roditelja i tako redom. Organizuju se debate na časovima odeljenjskog starešine, roditeljskim sastancima, većima. Nažalost, nedostatak novca često pokvari sve planove. I pored svega, putujemo kada to prilike dozvole.

Prvaci idu put Šarganske osmice i Etno sela, drugaci na Palić, trećaci u Mađarsku, a maturanti, najčešće, u Grčku. I dok učenici razmišljaju o provodu i zabavi, profesori se trude da odaberu najsadržajnije ponude kako bi svaka ekskurzija zadovoljila i svoj obrazovno- vaspitni cilj. Do sada smo uspevali da pomirimo sve ukuse i zadovoljimo očekivanja. Do sledećeg oktobra uživajte u fotografijama sa dosadašnjih putovanja.

Na ekskurziju je išao i moj deda, ali se on vozio na kamionu i razgledao staru Jugu. Video je prvi put more, penjao se na Lovćen, hladio noge u jednom od osamnaest Plitvičkih jezera, u Postojinskoj jami video čovečju ribicu. Jeste, mogu ja nju da vidim na internetu, ali uživo je nešto drugo. Spavao je po školskim klupama, pod vedrim nebom kad nije bilo mesta u učionici. I bilo mu je lepo. Kad god sam slušao njegovu priču o toj ekskurziji, smejao sam se da me je stomak boleo.

Ne mogu da se pohvalim tako dobrom ekskurzijom, u stvari, i nisam išao na ekskurziju ove godine! Možda i ne moram mnogo da objašnjavam zašto. U pitanju je finansijska situacija svake porodice. Neki mogu, a neki ne. I ne zameram nikom, jer sam i ja tog mišljenja da ima važnijih stvari od tamo neke ekskurzije na kojoj ćemo da ludujemo, možda nešto polomimo. A ko zna, možda baš bude dobro, nešto poput dedinih doživljaja. E, nisam ja protiv takvih izleta, samo mi se čini da su se oni pretvorili u nešto sasvim drugo od zamišljenog. Možda smo pomalo krivi mi đaci, a pomalo i profesori. Kad bi svako od nas uložio malo truda, sve bi se izmenilo. Čini mi se da bi, a voleo bih, sve onda ličilo na nagradnu ekskurziju na koju sam išao prošle godine. Naime, učestvovao sam sa drugarima na takmičenju “Create the Future” - Beograd 2020. i, naravno, ni peto mesto nije tako loše, jer nas je direktor za nagradu pozvao sa maturantima na izlet. Nisam želeo da idem s obzirom na prethodna iskustva, ali su me moji nagovorili. I otišao sam, i bio jedini od "prvaka", i divno se proveo među maturantima.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za II razred Ekskurzije SPsIIBGI_321