Pismeni zadaci

SPsIIKŽIV_106

Volela bih da te reči nikada nisam izgovorila

ocena odličan petŽivot je velika pozornica. Mi, mali i veliki glumci, hodamo pod svetlima reflektora, ispod i često iza zavesa, prolazimo jedni pored drugih, mimoilazimo se, osmehujemo, pozdravljamo, susrećemo nove glumce, ali često ne poznajemo dovoljno jedni druge. Kao i pravi glumci, ne skidamo maske sa lica, krijemo svoja prava osećanja. Na životnoj sceni više nas interesuju tuđe sudbine od naših.

Tako je bilo i u mojoj porodici. Bila je zima. Ceo grad obučen u belo. Ja onako sanjiva budim se za školu. Neko pokuca na vrata, bila je to moja baka Mira. Ulazi ona unutra i kaže: „Znaš šta je bilo jutros kada sam bila do prodavnice? Vidim kako neka žena sedi na ulici... kad ono, naša komšinica Mira. Pala je, hahaha…” Ja pitam: „Šta je toliko smešno, zašto se smeješ tuđoj nesreći? Ko zna šta bi ona sada mislila o tebi? Da ideš odmah da joj se izviniš”. Moja baka je odmah stala, široko otvorila oči i rekla: „Molim?” Onda sam shvatila da su je uvredile moje reči. Odmah je izašla iz sobe, očiju punih suza. Volela bih da te reči nisam izgovorila i shvatila da sam i ja postupila kao i ona. Sama sebi ponavljala sam: „Ne čini drugima ono što ne želiš da oni tebi čine.

Oduvek je tako. Neiskrenost, dvoličnost, licemerje – vekovima živi i živeće. Živi ne samo između korica romana, bajki, priča, ona je tu, prisutna u svakodnevnim, malim životima. Možete je sresti svuda: na pijaci, prodavnici, ali je veoma bolno kada smo to mi sami i naši najdraži i najbliži.

Ja smatram da se uvek treba učiti na tuđim greškama, a ne na svojim. Zato naučimo sebe da se borimo protiv laži iza kojih se ceo svet krije. „Čuvaćemo ono što volimo, volećemo ono što razumemo, razumećemo ono što sto smo naučili”.

Dovoljno sam velika da shvatim rečenice moje majke koja često ponavlja:

„Plači iskreno – to pokazuje veličinu tvog srca”.
„Slušaj sebe i druge – to je snaga mudrosti”.
„Misli – to je ključ za budućnost”.
„Sanjaj iskreno – to je izvor sreće”.
„Živi časno i pošteno – jer vreme ide brzo – i nikad se ne vraća”.
„Voli iskreno i nesebično – to je večna tajna mladosti”.
„Iskreno se smej – to je muzika za srce”

Čitaj knjigu mudrosti!

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za II razred Volela bih da te reči nikada nisam izgovorila SPsIIKŽIV_106