Pismeni zadaci

SPsIIKŽI_109

Knjiga koja me je oduševila

ocena odličan petTačnije, knjige koje su me oduševile! Ciklus epske fantastike Roberta Džordana pod nazivom „Točak vremena“ je itrigantna, mistična, dramatična priča, koja se odlikuje nerealnim situacijama.

Ciklus se sastoji od osam knjiga, od kojih su stilski najbolje napisane prve tri (bar po mom mišljenju), i to: „Zenica sveta“, „Veliki lov“ i „Ponovorođeni zmaj“. Obeležje ovih knjiga je, u stvari, ono što ja volim kod knjiga. Knjiga je, za mene, karta do nekog drugog sveta u kome je čitalac nemi posmatrač ili jedan od likova. Svoju ulogu u knjizi biramo sami kroz svoje podsvesne želje. Ja verujem u magiju. Jedna rečenica i ova knjiga postaje stvarna! Nepredvidive situacije u neočekivanom vremenu, uverljiva fabula i koncizna rečenica stvaraju savršenstvo vredno pažnje. Radnja ovog epskog ciklusa romana smeštena je u neki drugi svet, novu dimenziju, i odlikuje se nemogućim događajima koji su ostvareni uz pomoć magije, u koju morate da verujete ukoliko čitate ove ili slične romane.

Razlog mog oduševljenja je upravo ta nestvarnost, tajanstvenost, mističnost magičnih ljudi i njihova zanimljiva realnost. Simboličnost određenih događaja se provači kroz ove romane i sve ovo daje draž romanima i ostavlja utisak. Robert Džordan pripoveda o glavnom junaku Rand al Toru, koji je na početku priče običan seljačić, ali nizom daljih događaja on otkriva, da je samim tim što je rođen, ispunio proročanstvo o Poslednjoj bici. Rođen kao Ponovorođeni zmaj, predodređen da se suprotstavi Mračnom. Samim tim što je muški Aes Sedai, suđeno mu je da poludi i umre. Da li će uspeti da ostane živ do Poslednje bitke? Da li će duh poslednjeg Ponovorođenog zmaja, koji je mrtav, prestati da mu se javlja u mislima? I na kraju, da li mu je potrebna pomoć Stotinu sadrugova da bi pobedio? Sve ovo se saznaje kroz ovaj neobičan ciklus epskih romana.

Autentičnost naziva romana „Točak vremena“ označava pojam koji se pojavljuje na početku svake od osam knjiga. Točak vremena se okreće. Pokreće ga voda Istinskog izvora. Doba se menjaju, a drevni simbol Aes Sedai ponovo se vijori u vidu zastave na tmurnom nebu. Simboli i njihova drevnost se prepliću kroz celu priču i oni su još jedan razlog moje naklonjenosti ovom ciklusu. Oni označavaju davnašnju prošlost koju niko ne zna, a to je ono što je mene privuklo i zainteresovalo.

Saznanje da sam nešto otkrila, da sam uspela da stvorim retrospekciju svih događaja i da mogu jasno da ih iskažem. Najbolje od svega je to što mogu iluzijom da stvorim sve, a maštom potpomognem Stvaranje.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za II razred Knjiga koja me je oduševila SPsIIKŽI_109