Pismeni zadaci

SPsIIIPOI_258

Putujući saznajemo

ocena odličan petKao pesak iz peščanog sata prolazio je dan za danom u iščekivanju ekskurzije. Tog predivnog, jedva dočekanog 22. oktobra, autobusi puni učenika treće godine uputili su se ka Kopaoniku. Radost, tuga, svađe i poneke ljubavi dešavaju se upravo na ekskurzijama.

Opširnije: SPsIIIPOI_258

SPsIIIPOI_256

Janoš, Janoš, daj da opet igram Čardaš ...

ocena odličan petBudimpešta – veličanstven i impresivan grad, jedan od najlepših gradova sveta često je nazivan «Parizom Istoka». Kaldrmisane ulice, male živopisne kuće, srednjevekovna neoklasična mešavina arhitekture, kraljevska palata, muzeji i galerije, čine atmosferu starog šarmantnog dela Budima, zbog čega je Budimpešta grad u koji svakako želite da se vratite. U to smo se i sami uverili nakon ekskurzije oktobra 2005. godine.

Opširnije: SPsIIIPOI_256

SPsIIIBGIII_383

Dnevnik ekskurzije

ocena odličan petUTORAK, 17. april 2012. Rano kišno beogradsko jutro. Pet je sati, đaci pred školom. Guramo se nestrpljivo, tražeći razrednu. Bus „zlatno-zelene“ boje zakrčio Dubrovačku ulicu. Uzbuđeni, nenaspavani, bučni i pretrpani prtljagom čekamo vozačev „mig“. U niskom startu dodajemo kofere, uskačemo u bus ubeđeni da smo izabrali najbolje mesto i mašemo, a pola ljudi još stoji na kiši. Čekamo našeg Rekića. Daleko je Ralja. Napokon, prepun bus kreće ka Mađarskoj. Sto puta stajemo, jer su neki žedni, gladni... Vozač kaže da smo kao deca iz obdaništa. Granica Srbije i Mađarske. Većina đaka prvi put izlazi iz zemlje. Vožnja, divni predeli, dremamo, uživamo u muzici i jedva čekamo Šopron. Evo, stigosmo kasno popodne! Vodič nam pokazuje staro jezgro grada, kaldrmu glavnog trga, Vatreni toranj, Gradsku kuću, sinagogu, katedralu... Šetamo uličicama, čudimo se čistoći, miru i „usnulom“ gradu. Posle šest sati niko ne radi. Smeštamo se u hotelske sobe i opet smo nestrpljivi, ali zbog večere. Umorni, ali željni druženja igramo bilijar u holu. Mirna noć za profesore.

Opširnije: SPsIIIBGIII_383

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za III razred Ekskurzije