Pismeni zadaci

SPsIIIPOI_258

Putujući saznajemo

ocena odličan petKao pesak iz peščanog sata prolazio je dan za danom u iščekivanju ekskurzije. Tog predivnog, jedva dočekanog 22. oktobra, autobusi puni učenika treće godine uputili su se ka Kopaoniku. Radost, tuga, svađe i poneke ljubavi dešavaju se upravo na ekskurzijama.

Na putu smo obilazili mnoge znamenitosti koje su ostavile veliki trag u nama. Prvog dana obišli smo spomen-park „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu. Poseta Šumaricama bila je izvan naših očekivanja; sve je bilo tako nestvarno. Tamo smo saznali kako i zašto su naši drugovi i vršnjaci streljani. Dok je beli golub leteo našom domovinom, Sunce se zaledilo, ostao je nedovršen zadatak, najlepše pesme, nezavršene ljubavi... Mnogo je mladih života prekinuto na zverski način, koji jedino čovek zaslepljen mrežom može da učini. Veliku pažnju nam je privukao centralni spomenik podignut streljanim đacima i profesorima, a on je takođe i simbol Spomen-parka i grada Kragujevca. Ovde smo održali recitatorski čas posvećen streljanim đacima, pesmama Desanke Maksimović „Krvava bajka“, „Verujem“, „Žao mi je čoveka“... Posle obilaska stigli smo na Kopaonik i, umorni, otišli na večeru, a potom smo se svi, nakon smeštaja u sobe, užurbano spremali za diskoteku.

Sledeći dan je doneo nova uzbuđenja. Obilazak manastira Žiča bio je impresivan. Žiča je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u blizini grada Kraljeva. Sagradio ga je prvi srpski kralj, Srefan Prvovenčani, ali je manastir uništen u 13. veku. Kasnije ga je kralj Milutin ponovo sagradio u 14. veku.

Posle male pauze, uputili smo se i ka manastiru Studenica. On je jedan od najvećih i najbogatijih manastira u našoj zemlji. Posle dužeg obilaska i upoznavanja sa našom prelepom zemljom, vratili smo se na Kopaonik.

Profesori su nam dozvolili da slobodno vreme koje je ostalo do večere provedemo kako želimo. Svi smo to iskoristili da se upoznamo sa čarima Kopaonika. Kopaonik je veliko bogatstvo naše zemlje. Kopaonik naročito čini atraktivnim prepoznatljiv pejzaž sa gustim četinarskim šumama na višim delovima i mešovitim bukovim i hrastovim šumama. Čist vazduh šuma učinio je da se osećamo opuštenijim i spremnijim za ostatak dana. Jutra su sveža, a pogledi tako neodoljivi. Ovaj očaravajuć dan završio se odlaskom u diskoteku. Svi su bili nasmejani i veseli, a ovoj predivnoj atmosferi pridružili su se i profesori. Osvanulo je sledeće jutro koje je nagovestilo odlazak sa ovog čarobnog mesta i povratak kući.

Svi, pomalo tužni, spakovali smo svoje kofere, prošetali još malo po Kopaoniku i ušli nevoljno u autobuse. Iako tužni zbog povratka i završetka ekskurzije, prionuli smo ponovnom zajedničkom uživanju. Naporni put prekinuli smo stajanjem u Kruševacu kako bismo obišli crkvu Lazaricu, koja je posvećena caru Lazaru. Vedro nebo i zvuk ptica šaputali su nam da nikada nećemo zaboraviti ovaj grad.

Putovanje koje će nam ostati u sećanju je svakako ovogodišnja ekskurzija. Ljudi koje smo upoznali i mesta koja smo posetili nikada se neće otrgnuti iz naših misli i otploviti u zaborav.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za III razred Ekskurzije SPsIIIPOI_258