Pismeni zadaci

SPsIIIKŽIV_129

Sreća

ocena odličan petDevojčica i majka posipale su jedna drugu laganim šuštavim lišćem. Miris jeseni protezao se u vazduhu, a toga dana bio je praćen smehom devojčice. Smešila se onako kako samo deca mogu, ta nevina bića, još uvek dovoljno čista da proizvedu tako iskrenu emociju. Emociju koja nije praćena ničim užasavajućim niti dovoljno realnim da bi omelo taj smeh. Izgledale su srećno pod plavim nebom, okupane šarenilom boja.

Ta devojčica, koja još uvek ne shvataše značaj i smisao života, niti njegova osnovna pravila, kojoj je ceo svet bio igra, i njena majka, koja je uživala u sreći svog deteta. Ali, nije samo sreća ispunjavala svaki kutak njenih misli. Sreća jeste bila prisutna tog trenutka, ali je znala da će već na putudo kuće njene misli biti negde drugde. Da će sreću zameniti obaveze, brige, svakodnevna borba za opstanak.

Devojčica je polako odrastala. A samim tim, i bez svoje ženje, igru zamenila obavezama. Kako bude starila, obaveze će se povećavati. A ne samo obaveze, veći će biti i ciljevi. Nema više čistog smeha.

Šta je zapravo smisao njene egzistencije? Da li da svakodnevno traga za sobom dok ne sklopi sve delove? Da li da traga za srećom?

Zapravo, ne mislim da se takozvana sreća nalazi u materijalnim stvarima. To je, možda, samo trenutna sreća. Sreća se, u stvari, nalazi u usavršavanju i u promenama. Sam put kojim prolazimo da bismo stigli do nje, sam napor koji uložimo, ključ je svega. Ako već ne možemo promeniti svet, možemo da promenimo način na koji gledamo na njega, a i na sam život.

Devojčica je izrasla u devojku, koja će kroz par godina postati i žena. Ali, njen cilj neće biti preveliko bogatstvo, uspešna karijera i velika kuća, jer, kao što i rekoh, to je samo privremena sreća, dopuna. Njen cilj biće usavršavanje, upoznavanje i prihvatanje same sebe. Tek onda biće zaista srećna iznutra. Možda se neće smejati kao nekada dok bejaše devojčica, možda neće na svet gledati kao na igru, ali će se truditi da ga učini što šarenijim. Jer konstantno sivilo zaslepljuje.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za III razred O sreći SPsIIIKŽIV_129