Pismeni zadaci

SPsIVBLI_359

Ostajte ovdje

... sunce tuđeg neba neće vas grijat
k'o što ovdje grije,
gorki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije“

 

ocena odličan petTako Aleksa Šantić počinje poznatu pjesmu koja šalje važnu poruku na koju se sve više mladih u našoj zemlji, kao i u zemljama u regionu, oglušuje. Opravdano je to i razumije se. Odlaze trbuhom za kruhom, pravdajući to kao želju za novim iskustvima i avanturizmom.

Opširnije: SPsIVBLI_359

SPsIIIZIV_276

Selo moje, kako se zoveš?

ocena vrlo dobar četiriSelo Skočić dobilo je ime po legendi koja kaže da je Marko Kraljević, zajedno sa svojim konjem Šarcem, skočio sa obližnjeg brda Kostur i mesto na kom je on pao nazvano je Skočić. Vremenom se naziv proširio i prestavlja čitavo jedno selo.To mesti je, po legendi, ubrzo postalo poznato i narod je počeo da se doseljava u tu oblast.

Opširnije: SPsIIIZIV_276

SPsIIIBGI_319

Dva lica moga grada

ocena odličan petŠta napisati o Beogradu, kakav stih, kakvu rečenicu da ne izgleda tako ništavno u odnosu na samu njegovu veličanstvenost? Da li se zaista sva njegova lepota može opisati rečima?

Opširnije: SPsIIIBGI_319

SPsIIINSII_067

Na Đurđevdan tuga iz Srbalja veje: “Nije sve propalo, kad propalo sve je”

ocena odličan petDugo, tiho, a ponajviše krotko i krhko, vijorio je, pleneći svojom besmrtnošću, tajnošću, večno čiste i bele senke, neuhvatljivog duha, on koji je sutra pobedio sve crne đavole i sada nerado gleda naše grešne duše, šireći davno poznatu, tako divno čujnu melodiju, koju sam prepoznavala veoma lako, koja je ostavljala pečat, melodiju tužnih srpskih sudbi, odsviranoj na staroj, odavno popucaloj i iskrzaloj žici đurđevdanske violine!

Opširnije: SPsIIINSII_067

SPsIIIBGI_318

Beograd mi kao na dlanu

ocena odličan petMoj Beograd. Šta sve mogu da kažem o njemu? Ne toliko veliki grad u čijem se velikom srcu susreću dve reke. Ili grad u kojem se sudaraju Istok i Zapad. Grad kojim istovremeno vladaju i prošlost i budućnost. Da, i to je moj grad, i još mnogo toga.

Opširnije: SPsIIIBGI_318

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za III razred Ponosim se svojim poreklom