Pismeni zadaci

SPsIIIZRI_329

More

ocena odličan petZatvorim oči i pokušavam da vratim lepa sećanja u misli. Jeste da je bilo davno, ali mi se čini kao da još uvek mogu da osetim pesak pod prstima i svež miris talasa. Ako se malo više potrudim... Da, evo ih. Šum moćnih talasa koji silovito udaraju o obalu. Sve je divno i mirno, gotovo nestvarno.

Činjenica je da često odlutam u mislima. Nekad me odvede u nepoznate krajeve, nekad u zamišljene, a najčešće u one mirne, tople. To misteriozno plavetnilo pruža utehu. Osetiš se kao da si sam, najbitniji. Šapatom talasa ume da te natera da misliš o stvarima o kojima nikada do tada nisi, da preispitaš svoje teorije, tuže reakcije. Baš kao i ja, more je uvek tu, nema kuda da ode. Čeka priliku da nekome ulepša dan, osveži umorno lice, mada čovek kao čovek, često zaboravi na lepe stvari. Sebično gleda na svoje potrebe, pa tako zaboravljajući na osveženje koje mu je more pružilo posle dugog i toplog dana, ili na uzbuđenje i adrenalin zbog prvog noćnog kupanja, izbaci razne hemikalije i otpad, zagađujući ono što mu je pružilo toliko lepih trenutaka. Isto ljudi rade i sa rečima. Zaborave da osoba na koju,, istresaju’’ otpad svojih misli, takođe ima osećanja, loše dane, ili dobro raspoloženje koje bez oklevanja uništavaju. Međutim, ako ti neko pokvari dan, naći će se neko drugi ko će se potruditi da te oraspoloži, baš kao što se ekolozi bore protiv okrutnih zagađivača. Ne uspeva im uvek naravno, naći će se još neka sebična osoba kojoj je lakše da izbaci sve na najpristupačnije mesto, pa što ne u more? Ono barem trpi, ne žali se. Trpi, ćuti, ali i čeka. More ne može doveka ostati mirno, zar ne? Kao što i najstrpljivije i najprijatnije osobe u jednom trenutku odluče da im je dosta. Pobesne, plaču, vrište, udaraju i – baš kao i bura, brzo se smire. Do nekog sledećeg trenutka kada ima čaša bude za koju kap prepuna.

Posle svega ovoga more je opet mirno. Čeka nove prilike, nove ljude, najviše one radoznale koji žele da otkriju šta je ispod površine. I što je najbitnije, ne prestaje da grli obalu, bez obzira koliko puta ga oseka odvuče. Ja sam more.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za III razred Moje misli i osećanja SPsIIIZRI_329