Pismeni zadaci

SPsIIIRUI_275

Stražilvo, Branko i ja

ocena odličan petNedaleko od naše Rume, uz samu obalu Dunava, zaštićen od vetrova brdima, sa tri strane, leži ljupki gradić Sremski Karlovci. Sve u njemu je istorija,svaka ploča u stazi,kojom idemo od bogoslovije,pa onda preko trga,pored česme od ružičastog mermera, sa lavovima,pored crkve,prema Gimnaziji, pa i dalje,pored niskih, starinskih kuća,uzanim ulicama,koje sve,na kraju,vode prema mestu,na kome počiva naš pesnik Branko, prema Stražilovu.

Opširnije: SPsIIIRUI_275

SPsIIIPOII_314

Ana i Sofka — žrtve životnog udesa

ocena odličan pet „Slova sačinjavaju reči, reči — rečenice, ali može li se opisati osećanje? Može li se nekako preliti u drugoga sopstveni pogled na prirodu? Opis je nedovoljan. Zašto je tako vezana poezija za prozu, sreća za nesreću? Kako živeti? Treba li se truditi da se spoje poezija i proza ili uživati u jednoj, pa se prepustiti vlasti druge?“ (L. N. Tolstoj)

Opširnije: SPsIIIPOII_314

SPsIIIBGIII_324

Pačuli

ocena odličan petČuo se zvanj starih drvenih klompi o kamene stepenice u podrumu... Stari Ognjen, iako je znao svaki detalj svoje kuće, i svog podruma, nikada nije silazio stepenicama jednu po jednu... Svaki put je silazeći stajao levom nogom na jednu, pa zatim i desnom na istu stepenicu, da bi kasnije isto tako nastavljao, dok ne bi došao do poslednje, devete. U ruci je držao metalni, pomalo zarđali fenjer koji je zaudarao na miris sveće i loj koji se nahvatao po staklu, koje je bilo masno i na jednoj od četiri strane polomljeno na dva dela. Osvetljavao je svega nekoliko koraka oko sebe... Iako nije video dalje od tri metara, znao je svaki centimetar podruma i svaku stvar koja se u njemu nalazila. Dotakao je mekano tlo... Kročio napred i odjednom stao pred jednim velikim buretom koje je uzdisalo...

Opširnije: SPsIIIBGIII_324

SPsIIIBGII_320

Uticaj Koštanine lepote na život u Vranju

ocena odličan petStanković u svim svojim delima, pa i u Koštani, razotkriva patrijarhalnu porodicu, odnose u njoj, staro Vranje i žensku lepotu.

Opširnije: SPsIIIBGII_320

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za III razred Inspirisan likom i delom