Pismeni zadaci

SPsIVNGII_184

„Čovek može biti uništen, ali ne i pobeđen“ (Hemingvej)

ocena vrlo dobar četiriČovek je stvoren da se bori i bude istrajan. Pored borbe, upornosti i istrajnosti, bitne su volja i vera. Vera u sebe i u uspeh. Ljudsko biće treba da podrži sebe u svakom trenutku, čak i kada misli da nema izlaza.

Sedim na oronuloj, drvenoj klupi u obližnjem parku. Prolazi vreme. Misli mi lutaju u svim pravcima. Nisam sigurna da li ću uspeti. Sve oko mene odiše pozitivnom energijom, a mene prožima jeza i strah. Fali mi podrška, ali ne drugih ljudi, već sopstvena. Odavno sam naučila da život nije bajka. Kao mali, mi smo se plašili čudovišta ispod kreveta, a sada, jedno od tih čudovišta je neuspeh. Njega se svi plaše.

Jedino što će vam pasti s neba jesu sneg i kiša. Zato sam odlučila da budem jača nego ikad i da se borim. Neću misliti o neostvarivanju cilja, već samo o pobedi. Iako se do cilja stiže onim kaljavim putem, ipak ga vredi preći. Treba koračati takvom stazom, makar se i isprljali do kolena, jer i najveći ratnici bitke nisu dobijali na lak način.

Uvek, kada razmišljam o tome kako čovek ne može biti pobeđen, setim se svakodnevnih primera. Naši sportisti su ti koji svojim pobedama motivišu ovaj narod. Retko kada ćete dočekati da se oni predaju. Košarkaški mečevi igraju se do poslednje stotinke. Borba nikada ne prestaje, jer se i u zadnjem trenutku može postići trojka i time rešiti utakmica – doći do pobede. Sem u sportu, svaki delić života traži da se borite. To je borba za život, prava, porodicu, ljubav. Ali, jedno je sigurno, ako smo odlučili da budemo uspešni, ne treba da odlažemo svoje obaveze. Ne sme se ni slaviti usred borbe. Slavićemo kad pobedimo.

Pokojni Zoran Đinđić je lepo rekao:“Nikada se ne predaj. Ako kreneš u preticanje, dodaj gas. Radi ono što smatraš da je ispravno, ne ono što će većina da podrži.“ Naši ciljevi su samo nama poznati i zato nikada ne gubimo.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Ernest Hemingvej SPsIVNGII_184