Pismeni zadaci

SPsIVNGVI_178

Lik Santjaga iz romana "Starac i more"

ocena odličan petRoman ‘’Starac i more’’ je uzbudljiva priča o čovekovoj borbi da ostvari svoj cilj, o istrajnosti i o verovanju da se snovi mogu ostvariti.

Ribar Santjago, glavni lik romana, oličenje je svih ljudi koji na putu do cilja ne posustaju ni pred čim. Iako je star, i u veoma lošem materijalnom stanju, on i dalje čvrsto veruje u ostvarenje svog sna. Pošto je ceo život proveo na moru, njegova najveća strast je ribolov. Nakon jednog perioda od osamdeset i četiri dana, u kojem nije ulovio ni jednu ribu, on kreće u pohod na najveći ulov u svom životu. Na taj put se otisnuo sa najosnovnijim priborom, ali i ogromnom verom u sebe i svoje mogućnosti. Upravo ta vera i želja su ga gurale napred, ka cilju. Njegova mentalna snaga je velika, i zahvaljujući njoj uspeva da zaboravi na sve probleme i poteškoće koje mu iscrpljujuća borba sa velikim ulovom donosi. Iako je sam, iznuren i iznemogao od borbe, Santjago ni jednog jedinog trenutka ne pomišlja da popusti ili da se preda. Taj motiv istrajnosti je toliko jak i izražen i tera starca da nastavi da se bori i van svojih fizičkih mogućnosti. On pomera granice izdržljivosti zbog vere u ostvarenje svog sna. On ne zazire ni od kakvih prepreka niti u bilo kom trenutku pomišlja da odustane, jer će cilj koji je sebi postavio ostvariti po bilo kojoj ceni. Santjago uspeva da svoj ulov donese do pristaništa, ali je od ribe ostao samo kostur i glava. Nije se on zbog toga osećao kao gubitnik, u stvari, osećanje koje je u njemu vladalo bilo je potuno suprotno. Uspeo je da ostvari svoj cilj i ispuni dugogodišnje snove, što u njemu stvar osećaj neopisive sreće.

Ovaj roman je po obimu mali, ali ideja romana i motivi sadržani u njemu čine ga velikim ostvarenjem. Ti motivi istrajnosti bi se mogli primeniti u životu, jer samo ako istinski verujemo u nešto i ne posustajemo na putu do snova, možemo te snove i ostvariti.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Ernest Hemingvej SPsIVNGVI_178