Pismeni zadaci

SPsIVPOIV_260

Knjiga zbližava ljude

ocena odličan petSva velika dela imaju svoju univerzalnu notu, svoj univerzalni bol. Ta dela podignuta na viši nivo osetimo tek kada se zajedno sa glavnim likovima spotaknemo o isti kamen. Pisci svojim delima, patnjom, bolom i srećom u njima podižu intenzitet umetničkog doživljaja.

Opširnije: SPsIVPOIV_260

SPsIVNSII_065

Svet u kojem živimo – svet kakav želimo

ocena vrlo dobar četiriŠta je život jednog čoveka naspram miliona ljudskih života u svetu? Ništa, ili samo jedan broj. Srećan ili nesrećan čovek – manje važno. Ako bih razmišljao na ovaj način, otišao bih u pesimizam.

Opširnije: SPsIVNSII_065

SPsIVNGII_194

Život je skup iznenađenja

ocena odličan pet„Život je ono što se dešava dok ti praviš planove za budućnost“, reče neki mudri čovek.

Ako bismo pitali bilo kog slikara kako doživljava život, njegov odgovor bi, otprilike, glasio ovako: „Život je slika koja se crta bez gumice za brisanje“. Ova metafora najbolje opisuje život, jer se neke stvari jednostavno dese i nemoguće je izbrisati ih iz života.

Opširnije: SPsIVNGII_194

SPsIVNIII_348

Skloniću iz svog viokruga sve besmislene, obezljuđene spiskove

ocena odličan petZa nama su gorele šume i put. Drum kojim smo pošli kraja nema, a celu zemlju treba za sobom vući. Besmisao i zaborav nas prate, čekajući samo da pokleknemo i padnemo im u zagrljaj. Treba li se jednostavno gegati kao patka po prašini, maločas prekrasna, a sad smešna, jadna, dok potpuno ne izbledimo? Takva će nas sudbina ionako stići...

Opširnije: SPsIVNIII_348

SPsIVNGII_193

Život je skup iznenađenja

ocena odličan petKada pogledamo u svoju prošlost, šta vidimo? Kako vidimo sebe? A kako nas drugi vide? Neke stvari su nam se desile u pogrešno vreme i same postale pogrešne, a neke su se, igrom slučaja, dogodile baš onda kada je trebalo, neplanirano, iznenada. Ali su kratko trajale. Pa, ljudi, budite srećni što su se uopšte dogodile! Nezahvalni ste! Cenite život! Bilo je lepih dana, budite srećni što ih je bilo. Zamislite da nije. Da li biste onda više cenili život ili biste i dalje kukali kao što kukate sada? Nezadovoljni ste svetom, hoćete bolje?Pa onda sami potražite to bolje, nikome nije sa neba palo. Uživate u tome da otimate tuđu sreću, slađe vam je da se umešate, upropastite, pokvarite nego da stvorite. Kako smo stigli do toliko zla u nama samima?

Opširnije: SPsIVNGII_193

Još članaka...

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Svet u kojem živimo