Pismeni zadaci

SPsIVPOII_268

Sveti Sava je simbol svih težnji ka dobru

ocena odličan petSveti Sava je naša večita priča, nikad do kraja ispričana. Svi Srbi znaju o njemu ponešto, ali niko ne zna sve, jer je njegova biografija istovremeno biografija Boga i Crkve u svetu i istoriji. To je i biografija celog ovog naroda.

Opširnije: SPsIVPOII_268

SPsIVKŽII_090

Moje molitveno i molbeno obraćanje Svetom Savi

ocena odličan petPonovo moja kolena dodiruju hladnu zemlju. Zarobljena u crnilu ovog sveta, ponovo tražim pomoć... i spas. Vidim samo nebo i tišinu svoje duše koju guše tuđi glasovi i ne daju joj da se oslobodi. A ja zovem tebe: „Sveče, spasioče, Savo. Ti si moj otac, moj brat, moj san. U ovoj tami ja zovem tvoje ime. Da li čuješ moje neme reči? Vaskrsni ih, jer one umiru još na mojim usnama.”

Opširnije: SPsIVKŽII_090

SPsIVBLII_356

Ovo je mesto na kome niko drugi ni danas ne naređuje i ne izdaje poslušanja do Sveti Sava

(„Najdonji kamen našeg postojanja“ — Matija Bećković)

 

ocena odličan petSveti Sava je utemeljivač i glavni nosilac bogate srpske kulture, duhovnog naslijeđa i pravoslavne svete vjere. Srpski princ, za naš narod ima značaj koji upoređen i sa sličnim ličnostima drugih naroda, sija, zadivljuje i dobija poštovanje od stranaca, dok svakom Srbinu daje ponos i zaklon, a traži pokornost i poslušanje. Danas, u Republici Srpskoj, koja geografski obuhvata dio zemalja kojima je Rastko u mladosti upravljao, kao i u svim drugim zemljama u kojima žive Srbi, učenja i naredbe o najiskrenijem patriotizmu, svetosavskom moralu i prosveti, treba da budu vodilja, prije svega mladim ljudima, da kroz sva savremena životna iskušenja i probleme sačuvaju sebe, svoju tradiciju i vjeru i nagrade modernu srpsku državu.

Opširnije: SPsIVBLII_356

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Sveti Sava