Pismeni zadaci

SPsIVZRII_332

Nikako da padne noć

ocena odličan petTragovi zlata u ostacima sna. Krik buđenja prolama se kroz dan, čije svetlo ipak ne dopire kroz prozor. Dopada mi se nedostatak šarenila davno poodmaklog leta. Ima toliko toga divnog u jednostavnosti. Ona je podloga za tvoju kreaciju. Dodaš joj oblike i muziku, pospeš je emocijama, obojiš smehom i udahneš u sebe. Da, u pravu si, nisam se promenila. I dalje sam to ja, neobuzdani sanjar, tihi rob osećanja rasutih po vremenu...

Opširnije: SPsIVZRII_332

SPsIVZRIII_338

Nikada te nisam pitala   

ocena odličan petPoznaješ li onaj providni zrak vazduha što se u maglovitim, toplim jutrima spušta na vlažnu zemlju u isto vreme kad i blaga nesvestica u glavi dok tragaš za mestom gde ćeš spustiti izanđale misli od kojih ti se već dugo beži?

Opširnije: SPsIVZRIII_338

SPsIVPOIV_316

Prijateljstvo, kao najveći dar Boga, iznad je svake ljudske sreće

ocena odličan petSrela sam čoveka na ulici, šešir mu je bio star, kabanica iznošena, a voda mu je ulazila u cipele. Ipak, zvezde su sijale u njegovim očima, jasno ocrtavajući ispunjenost njegove duše.

Opširnije: SPsIVPOIV_316

SPsIVPOI_266

Bogatstvo književnih likova ...... Šekspirovih, Andrićevih, Ćosićevih, Dostojevskog

ocena odličan petŽivot je neshvatljivo čudo. U životu mnogo dobijamo, ali mnogo i dajemo. Upoznajemo različite ljude, doživljavamo nezaboravne trenutke, volimo i bivamo voljeni. Smejemo se, plačemo, sastajemo se i rastajemo. Sve je to sastavni deo života. Nadamo se, želimo i verujemo u bolje sutra. Verujemo u pravdu, u Boga i nadamo se da dobro pobeđuje zlo. Dok Šekspirovi junaci, Romeo i Julija, ginu zbog ljubavi, u Andrićevoj Avliji su zarobljeni nevini ljudi. Ćosić nam govori o porodičnoj drami Katića, o borbi za korene. Dostojevski se pita da li cilj opravdava sredstva.

Opširnije: SPsIVPOI_266

SPsIVPOIV_313

Najbolji maturski rad školske 2009/2010. godine

Junaci savremene literature između nade i beznađa, u potrazi za pravdom, slobodom i istinom

Dok čitam dela velikih pisaca kao što su Andrić, Šekspir i Kami, dešavaju se čuda. Često, na početku rečenice, kad vidim kako se pomalja jedna misao, zastanem zadivljena i uplašena. Tada znam da su naši životi povezani sa junacima velikih dela, čiju vrednost osetimo tek kada se kroz čitanje uživimo u njihove živote.

Opširnije: SPsIVPOIV_313

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Lepota reči