Pismeni zadaci

SPsIVNII_351

Možda je naše postojanje sloboda, a možda samo unutrašnje dvorište tamnice

ocena odličan petDanas je moj dragi osuđen na smrt. Ili juče, ne znam, sad su mi javili. Neću biti prisutna kada ga budu besili, ne volim takve predstave. Njegovi prijatelji će ići. Ne znam zašto, tamo idu oni koji se slade tuđom patnjom. Da je neko drugi u pitanju, možda bih i išla, ali Merso je čovek koga volim. Ne želim da gledam kako se njegov život gasi.

Opširnije: SPsIVNII_351

SPsIVKŽIII_132

Otuđenost, besmislenost i apsurdnost života u „Strancu”

ocena odličan petOvo je priča o čoveku bez nada, bez želja. Ovo je priča o čoveku koji nerado preuzima inicijativu, koji ravnodušno sledi ljude koji ga okružuju. Ovo je priča o jednom strancu. Merso je stranac u društvu, baš kao što je njemu strano društvo. On nije neko ko se boji ljubavi, on je neko ko ne poznaje ljubav. Predao se jer mu je tako bilo lakše.

Opširnije: SPsIVKŽIII_132

SPsIVBGII_137

„Čovek je jedino stvorenje koje odbija da bude ono što jeste“

ocena odličan pet(A. Kami)

„Da li ima kraja ovom trulom besmislu koji zovemo život?“, reče Čovek. Jecajući dušom, očiju uprtih u plafon i prstima dodirujući čuperak tepiha, tonuo je sve dublje u dušek.

Kada je napokon ustao iz kreveta, zatresao je glavom i slepljenih očiju tražio crne čarape. Da bi mu se slagale sa crnom majicom i farmerkama, naravno. Uz kafu je prelistao današnje novine, našao ključeve. Izašao, došao do posla, radio. Vratio se kući, legao.

Opširnije: SPsIVBGII_137

SPsIVKŽIII_130

Otuđenost, besmislenost i apsurdnost života u „Strancu”

ocena odličan petLičnost osobe, razmišljanje, stav o životu, osobine su koje se stiču postepeno, od samog rođenja, a kasnije razvijaju. Okruženje, ljudi u njemu, njihovi odnosi, reči, sve to utiče na oblikovanje čoveka. Osetiti radost primanja majčinske ljubavi od samog početka daje nam nadu da je ipak lepo živeti u ovom, pomalo teškom, ali ipak lepom životu.

Opširnije: SPsIVKŽIII_130

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Alber Kami - Stranac