Pismeni zadaci

SPsIVPOIII_263

Prokleta avlija – svet u malom

ocena odličan petTridesetoro nas je u prostoriji. Ne mogu reći da nemamo mesta, niti je prostrano, niti tesno. Taman koliko nam treba. Zidovi okrečeni u veoma ružnu žutu boju, hladne, metalne klupe u bolničko zelenoj boji svakog jutra mi požele nimalo toplu dobrodošlicu. Utorak je, rano je, a ja sam još jedan dan u Prokletoj avliji.

Opširnije: SPsIVPOIII_263

SPsIVNIII_341

Dubina tragične sudbine Ćamila efendije

ocena odličan pet"Moj život je mrak, nisam više ni jak
tvoj povratak biće mi sunčev zrak
jer sve si ugasio što me nisi spasio..."

Evo ovako. Nalazimo se u prokletu avliju, ili kako već kaže varošica puna čudnih likova. Šta da kažem, tamo je super, može čak i žurka da se napravi — imamo malo hašiša, tamo neki tuta bugarin valja na crno a dao bog ima i opijuma pa kud koji mili moji, milinka gde ćeš više. Naravno tu su razni krimosi psihići, mazohiste i svi su naravno nevini, sve u svemu zdrava okolina za normalne ljude.

Opširnije: SPsIVNIII_341

SPsIVNGIII_196

„Sama činjenica da živim, daruje me mirnom radošću“

ocena odličan pet„Uvek razmišljaj kao da ćeš živeti još sto godina, a živi baš kao da ti je svaki dan poslednji“. Ova mudra misao Marka Tvena mi uvek prođe kroz glavu kada me život stavi na neku muku.

Opširnije: SPsIVNGIII_196

SPsIVNGI_175

„Prokleta avlija“ Iva Andrića — delo dubokog humanizma

ocena odličan petInspirisan bogatom tradicijom Bosne i svojim životnim iskustvom, u svojim književnim ogledima, pripovetkama, esejističkim radovima, romanima, Ivo Andrić mahom govori iz duše, afirmišući svoj lični pogled na svet, sažimajući ljudsko i pojedinačno u sveobuhvatni, univerzalni kontekst.

Opširnije: SPsIVNGI_175

SPsIVNGIII_195

„Sama činjenica da živim, daruje me mirnom radošću“

(I. Andrić)

 

 

ocena odličan petŽivot je...težak.Ali, ume li teško da sa sobom daruje i ono lepo? Naravno da ume! Isto je to kao što gorčina čini da slast bude tako slasna, ili kao što crno čini da belo bude tako belo. Život je ogromna prazna tabla, tabla koju treba ukrasiti. Da, ukrasiti, a ne ispisati raznim kredama. Vlasnici kreda smo mi i jedino mi imamo sposobnost da biramo boju krede kojom želimo da ukrasimo svoju tablu.

Opširnije: SPsIVNGIII_195

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Ivo Andrić