Pismeni zadaci

SPsIVBGII_317

“Što ne boli - to nije život Što ne prolazi - to nije sreća”

(Ivo Andrić)

 

ocena vrlo dobar četiriSreća je kao blesak - desi se iznenada, traje izuzetno kratko i opet se čeka jako dugo da bi se ponovo doživela.” Nisam sigurna koga sam citirala, ali ko god da je ovo rekao bio je u pravu.

Iako je u čovekovoj prirodi da teži stalnoj i trajnoj sreći, delići životne slagalice se uvek tako sklope da bar jedan delić uvek fali. I koliko god težili da nađemo komadić koji je zapravo ključ te neke idealne sreće, može samo da se dogodi da slagalica počne da se osipa i razdvaja još više.

Možda se to dešava zato što ljudi ne znaju da cene tenutak kada se ta dugo iščekivana sreća desi, jer čovek veoma brzo zaboravlja sve ono ružno i bolno; zaboravlja koliko je skupo platio te osmehe kojima se razmeće. I tek kada izgubi to “nešto” ili “nekog” ko čini pravu sreću, tek kada uđe u svoju sobu i umesto osmeha zatvori oči i poželi iz sve snage da vrati izgubljeno, shvati koliko je, zapravo, veliko blago imao u rukama...

Neki gubici bole jako, mnogo i ostavljaju ožiljke koji nikada ne zarastaju. Neke gubitke, s druge strane, prebrodimo brzo i idemo dalje. Ali, zajedničko svim udarcima, padovima i gubicima jeste to da ostavljaju bogato iskustvo koje će jednog dana dobro doći.

I sama sam se toliko puta zapitala da li zaista toliko suza i bola vredi jedno iskustvo?! Onda sam shvatila da kako lepi i pozitivni, tako teški i ružni momenti, a naročito ovi drugi, sigurno postoje sa velikim razlogom i sigurno se ne dešavaju tek da bi se desili i ostavili trag.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Ivo Andrić SPsIVBGII_317