Pismeni zadaci

SPsIVKŽIII_131

Slika „mutnog vremena" u „Prokletoj avliji"

ocena odličan petAndrić u „Prokletoj avliji‘‘ na sebi svojstven način opisuje istorijsku priču o tragičnoj sudbini Džemsultana a zatim u poznatoj tamnici zvanoj „Prokleta avlija‘‘ i oko nje ispreda priču o „mutnom vremenu‘‘.

Ovu priču Andrić ispisuje koz glavne junake: Ćamila, Karađoza, fra-Petra... Posvećuje je istorijskom trenutku u kome je Osmanlijsko carstvo na zalasku. Slikajući sliku „mutnog vremena‘‘ u navedenom istorijskom trenutku, Andrić jasno kazuje da je „Prokleta avlija‘‘, takva kakva je, živela u svim vremenima u kojima je robovao čovek, i da bi verovatno, takav kakav je, i u današnjem vremenu pronašao neku „Prokletu avliju‘‘ i ukazao da čovek i danas na neki način nekome i nečemu robuje.

Iako u knjizi nisu opisane fizičke torture niti poniženja kojima je čovek izložen u takvim zatvorima, duboko je dosegnuta njegova tragična situacija. Dobija se slika „Proklete avlije‘‘ kao pustog, usamljenog mesta, psihičkog pakla u kome je život izolovan od slobodnog života. Ipak, u svojoj knjizi Andrić ostavlja jasnu poruku da čovek ne treba da pesimistički gleda na prisustvo zla i nepravde, nego da traži put za unošenje više pravde, slobode i dobra u svet u kome živi.

To je uostalom put ljudskog dostojanstva kojim je krenuo njegv junak Ćamil, ali ga je stihija zle sudbe ubacila u „Prokletu avliju‘‘.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Ivo Andrić SPsIVKŽIII_131