Pismeni zadaci

SPsIVNGIII_195

„Sama činjenica da živim, daruje me mirnom radošću“

(I. Andrić)

 

 

ocena odličan petŽivot je...težak.Ali, ume li teško da sa sobom daruje i ono lepo? Naravno da ume! Isto je to kao što gorčina čini da slast bude tako slasna, ili kao što crno čini da belo bude tako belo. Život je ogromna prazna tabla, tabla koju treba ukrasiti. Da, ukrasiti, a ne ispisati raznim kredama. Vlasnici kreda smo mi i jedino mi imamo sposobnost da biramo boju krede kojom želimo da ukrasimo svoju tablu.

Ljudi su jedini tvorci svoje sudbine. U tome se ogleda lepota života. Svako od nas, ma koliko bio robdruštva, uvek može imati svoje mesto, neki svoji kutak gde će se izdvojiti i uživati u svojim mislima, maštanjima.A, misli i mašta nas zapravo vode ka savršenstvu, jer oni predstavljaju put koji vodi ka čarolijama života. Sva ta nadanja koja ispunjavaju naš život čine ga ujedno i uzbudljivim, jer, ma koliko ona bila nerealna, to su naša nadanja, naše težnje ka kojima stremimo i i iz petnih žila se trudimo da ih ostvarimo. To je istinska lepota življenja! To, što život od tebe traži da daš maksimum, da u svakom danu, svakom satu, uneseš celog sebe radi ostvarenja svojih želja.

Prolaznost je jedna od odlika života. Ona sa sobom donosi, ali i odnosi, mnogo lepih, ali i ružnih stvari i osećanja. Međutim, ono što je bitnije jeste da će ona sa sobom doneti neke nove ljude, nova osećanja, nove vetrove koji možda neće mrsiti kose, već će činiti da one lepršaju i plove u skladu sa vetrom.

Život je harmonija. Život je mir koji osećaš dok u prirodi ležiš okružen zelenilom i posmatraš nebo, mir koji je pristutan dok u zagrljaju voljenih tražiš utehu ili dok zatvorenih očiju dremaš u krilu svoje majke. Ispunjavaju ga sitnice, ali život nije sitnica. Nikada nije bio, niti će biti. Svačiji život, ma koliko se oni razlikovali, jeste najvredniji poklon koji je iko ikada mogao da zamisli

“Mora da me Bog mnogo poštuje kad mi je podario život i svu njegovu lepotu.”

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Ivo Andrić SPsIVNGIII_195