Pismeni zadaci

SPsIVNGIII_196

„Sama činjenica da živim, daruje me mirnom radošću“

ocena odličan pet„Uvek razmišljaj kao da ćeš živeti još sto godina, a živi baš kao da ti je svaki dan poslednji“. Ova mudra misao Marka Tvena mi uvek prođe kroz glavu kada me život stavi na neku muku.

Nikada nisam bio siguran da li verujem u sudbinu. Da li nam je po rođenju suđeno kojim ćemo putem ići ili sami pišemo svoju slavnu i neslavnu istoriju. Često pomislim kako sam znake sudbine imao pred sobom, ali nisam umeo da ih prepoznam. Nekada sekunde odlučuju o svemu, čak i o smrti i životu, a opet sati mogu proticati beskorisno i nebitno. Ja život tek učim, dan za danom. Želim da život držim što čvršće mogu u svojim rukama, iako to možda nije moguće. Živim tiho, zadovoljan nekim svojim iščekivanjem koje uvek tinja u meni. U nekom mračnom kutku su moje greške, propusti, kajanja i razočarenja. Ne dam sebi nikad da me skrenu sa puta, jer, kako kažu ljudi: „Živ čovek se sa svim da pomiriti“. I nije život preko polja preći. Mnogo je više provalija u životu. Pa tako često lutamo, neki odustanu, neki ne pronađu pravi put, a neki jednostavno nemaju sreće. I ako sam na samom početku, verujem da idem pravo i neću tako lako skrenuti. Možda je život bio najlepši kada sam kao dete nemirno trčao po dvorištu u senci starog oraha. Tada toga nisam ni bio svestan. Tako i u ovim danima želim da živim život punih pluća. Samo tako ću od života dobiti još više, možda baš to nešto nepoznato za čim moja duša čezne svakoga dana i željno ga iščekuje.

Od samog buđenja moramo biti svesni da je baš danas taj dan kada će nam život pružiti ono za čim hajemo. Samo tako ćemo uvek biti ispunjeni radošću i znati da je život lep.

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Ivo Andrić SPsIVNGIII_196