Pismeni zadaci

SPsIVZRII_333

Pismeni zadatak nagrađen I nagradom na Republičkom konkursu Društva za srpski jezik i književnost  Ministarstva prosvete Republike Srbije  

Modernost proze Isidore Sekulić

(Kronika palanačkog groblja)

Školska biblioteka. Na jedva primetnom popucalom zidu poređali su se protreti, neki u potpuno pravilnom položaju, a neki već pomalo nahereni u izbledelim, izrezbarenim ramovima. Hteli ili ne – budi se sentimentalnost jer iz portreta izranja patina davnih vremena. Uprkos tome, živopisni izrazi lica kao da brišu tu veliku vremensku distancu.

Opširnije: SPsIVZRII_333

SPsIVKŽIII_125

„Bez čega poezija ne može to je život,

Bez čega život ne vredi – to je poezija”

(Isidora Sekulić)

ocena odličan petTup, tup. Tup, tup. Koracima podižem srebrna zrna prašine sa škriputavog drvenog poda. Tik, tak. Tik, tak. Moje uho naviklo na tišinu osluškuje aritmiju zidnog sata. Mir. Maleni snop svetlosti pronalazi pukotinu u daskama okovanom prozoru i stvara zvezdane pahulje oko mene. Sve je tako drevno i pokriveno velom prošlosti. Dodirom, dostojnim rose na latici ruže, istražujem čvrstinu hrastovih polica. Miris kože i starog pergamenta budi u meni želju da se stopim sa okolinom, da postanem deo ove sobe. Tu pripadam.

Opširnije: SPsIVKŽIII_125

Vi ste ovde: Home Zbirka radova Srednja Za IV razred Isidora Sekulić